fbpx

HomeAktuelne vestiUncategorizedZašto direktor Hyatt Regency Beograd hotela podržava Serbia Business Run

Zašto direktor Hyatt Regency Beograd hotela podržava Serbia Business Run

Hyatt Regency Beograd je jedan od najluksuznijih i najpoznatijih hotela u Beogradu. Nalazi se u poslovnom centru i srcu Novog Beograda. Zbog svoje specifične lokacije svojim posetiocima i gostima nudi priliku da prestonicu upoznaju u pravom svetlu. S druge strane, ovaj hotel je dodatno posvećen lokalnoj zajednici pružanjem raznovrsnih usluga i organizovanjem događaja usmerenih na širu publiku. Posebnu pažnju menadžment ovog hotela posvećuje svojim zaposlenima. 

Evo ekskluzivnog intervjua sa Zafirisom Lampadaridisom, generalnim direktorom ovog hotela, koji je jedan o ponosnih sponzora Serbia Business Run serije.

1. Voleli bismo kao poseban uvod u ovaj intervju da vas predstavimo malo drugačije, tačnije kao trkača. Na upravo završenom jubilarnom 35. Beogradskom maratonu istrčali ste sa svojim kolegama polumaratonsku trku. Kakva iskustva nosite sa maratona?

Kao i uvek, imao sam divno iskustvo. Tobogan emocija, koje u mom slučaju započinju slatkim iščekivanjem trke još veče pre, zatim se nastavlja sa ranim buđenjem na dan trke i traje do dolaska na startnu liniju.  Onda nastupa uzbuđenje kada se postrojim na startnu liniji, poslednja prilika da se zagrejem i uvek ta sumnja, „jesam li spreman za ovo“?

 Sve ove emocije nestaju na zvuk koji označava početak trke. Onda neko vreme ne  mislim i ne osećam ništa do pred kraj  kada umor počne da se javlja. Tada se emocije pretvore u sumnju i samosažaljenje. I dok me mišići još uvek guraju napred, u sebi razmišljam: „Zafi, stvarno ne moraš ovo da radiš.“ Ali uveravam vas, najbolja emocija od svih dolazi kada pređete ciljnu liniju. Osećaj dostignuća i uspeha koji imam tada je ono što me iznova vraća na startnu liniju, čak i ako „ne moram ovo da radim“. 

2. Vodite jedan od najpoznatijih i najluksuznijih hotela u Srbiji. Sa kojim izazovima se trenutno suočavate i da li biste mogli da ih uporedite sa izazovima koje npr. jedan sportista ima?

Izazovi sa kojima se suočavam kao menadžer na neki način su prilično slični onima koje ima sportista. Menadžer istaknutog hotela mora da isporuči rezultate, kao što sportista treba da završi trku. Da biste to postigli, potrebno je da se pripremite, efikasno rasporedite vreme, trenirate i učite, svaki dan pomerate granice sve više i više, savladate izazove koji će se sigurno pojaviti, motivišete sebe i druge oko sebe, imate jasan cilj i sledite ga. I nikada ne dozvolite drugima da vam govore šta ne možete. Ovo su slični izazovi sa kojima se suočavaju i menadžer i sportista.

3. Hyatt je poznat kao kompanija koja svakog meseca obeležava važne društvene događaje, proslava Dana žena, Dana planete zemlje, Meseca brige o mentalnom zdravlju. Kako odlučujete koje događaje ćete obeležiti i u kojoj meri i na koji način radite na društvenoj odgovornosti kompanije?

Hyatt se obavezao da bude deo svega što donosi promenu našim zaposlenima, našim gostima i zajednici u kojoj poslujemo. Svoj pozitivan uticaj demonstriramo kroz naša partnerstva sa brojnim nevladinim organizacijama, kreativnim i edukativnim centrima. Od 2007. godine smo partneri sa Zmajem, domom za decu bez roditeljskog staranja, a od tada smo organizovali više od 20 različitih aktivnosti. Pored toga, od 2012. godine smo i partneri sa KEC (Kreativno-edukativni centar), NVO koja nudi inovativne usluge i programe za osobe sa intelektualnim smetnjama kako bi oni mogli da žive kvalitetne, ispunjene i nezavisne živote u svojim domovima i/ili zajednicama. Trudimo se da ljudima u našoj zajednici dane ispunimo kvalitetnim aktivnostima,  koje mame osmeh na lica i donose radost u njihove živote.

4. Koliko često na godišnjem nivou organizujete okupljanja vaših zaposlenih, tim bildinge, obuke? Da li postoje i da li praktikujete okupljanja na globalnom nivou?

Prethodna godina je bila veoma izazovna zbog korona virusa, a akcenat je bio na tome kako podržati kolege, zadržati dobru uslugu, usavršiti proizvod i čak investirati u renoviranje soba, koje smo uspešno završili pre mesec dana. Nažalost, sva okupljanja su odložena jer su bezbednost i dobrobit svakog zaposlenog uvek prioritet. Pre dva meseca imali smo prvo godišnje okupljanje zaposlenih posle skoro tri godine, događaj na kome smo plesali, pevali i dobro se zabavljali. U julu ćemo ponovo pokrenuti naš tradicionalni događaj SNN/ Slavimo naš narod, na Adi Ciganliji. Ovo je događaj gde mi roštiljamo, povedemo naše porodice, i provedemo kvalitetno vreme u prirodi zajedno. U septembru ćemo se videti na Serbia Business Run-u. Treniramo redovno,  tako da se pazite Hyatt tima. 

5.U intervjuima ste izjavljivali da ste u toku pandemijske godine najviše izgubili dobrih ljudi, na šta ste konkretno mislili kada ste to izjavili? Koja bi bila po vama definicija jednog “kolege za primer”, a kako biste opisali osobine i vrednosti koje bi jedan “poslodavac za primer” trebalo da ima?

Tako je, to je komentar koji sam dao. Ugostiteljska industrija je izgubila dobro obučene i talentovane ljude, i to je bio globalni fenomen. Prethodne godine su bile veoma teške za sve, a posebno za našu industriju i  mnogo ljudi je čak promenilo zanimanja i potpuno promenilo profesije. U trenutku kada je sutra neizvesno, kada vaša porodica i vaša deca zavise od vas, sve što možete da uradite je da krenete dalje i usmerite karijeru u nekom drugom smeru. Ovo je pojava sa kojom ćemo morati da se pomirimo i da joj se prilagodimo u godinama koje dolaze.

6. Cilj serije Serbia Business Run je da postane najodrživija sportsko-poslovna trka na ovim prostorima i u regionu. Veliki broj kompanija je podržao ovu ideju sa oduševljenjem. Da li vaša kompanija radi, i na koji način, na „ozelenjavanju” vašeg biznisa i da li imate planove da uvedete eko ponašanje kako među vaše zaposlene, tako i za goste?

Naš hotel konstantno procenjuje trenutne obrasce ekološkog ponašanja i osmišljava inovativne načine da postane „zeleniji“. U hotelu trenutno recikliramo sve materijale koji se mogu reciklirati na teritoriji Srbije. Naše kolege se uvek ohrabruju da promovišu ekološke prakse kroz učešća u reciklažnim aktivnostima svih vrsta.

Kao biznis, fokus u daljem razvoju i unapređenju našeg eko-ponašanja je reciklaža hrane. Planiramo da razvijemo i implementiramo sisteme za reciklažu hrane kao i  da bolje planiramo raspolaganje hranom u budućnosti. Rasipanje hrane je veliki neprijatelj moderne hotelske industrije, protiv kog smo spremni da se borimo. Vidimo ovo kao sjajnu oblast razvoja za naš sektor hrane i pića, na kome smo više nego raspoloženi da radimo.

7. Hyatt Regency Beograd podržava veliki broj sportskih događaja i same sportiste širom sveta. Koliko je, sa aspekta srpskog ogranka kompanije, ovakva vrsta podrške i društvene odgovornosti važna?

Odgovornost i značaj podrške sportskim događajima i sportistima na lokalnom nivou je velika, posebno nakon perioda izolacije izazvanog krizom. Lepota sportskih događaja leži u njihovoj ujedinjujućoj prirodi i duhu ljubitelja sporta. Izgradnja odnosa i jedinstvenih iskustava samo su neki od pozitivnih ishoda podrške sportskim događajima. Naše najveće zadovoljstvo kao hotela je upravo promocija i podrška  ovakvih pozitivnih iskustava sa kojima postajemo deo istorije.

8. Kao jedan od ponosnih sponzora od ove godine podržavate i najveći tim bilding događaj u Srbiji. Šta mislite o samom konceptu događaja i šta očekujete od učestvovanja na Serbia Business Run-u?

Serbia Business Run promoviše zdrav način života, zajedništvo i povezanost, a uz to podržava zajedničke ciljeve i ideje. Očekujem da će učešćem naš trkački tim razviti jedinstvo, tako što će svaki učesnik dati svoj doprinos na sebi svojstven i jedinstven način. Kao i u poslu, krećemo se zajedno, a svako od nas ide ka svom cilju. Suština je u proslavi uspeha našeg tima, koja će biti preneta i u kancelariju. Očekujem motivaciju i pozitivnu energiju kao rezultat uspešne team-building aktivnosti.

9. Šta mislite o trendu da sve više vaših kolega na visokim pozicijama svoju snagu i motivaciju vuku upravo iz sporta i svoje poslovne veštine unapređuju benefitima koje im fizička aktivnost donosi?

Verujem da su prednosti fizičke aktivnosti zaista nebrojane. Trend mi donosi samo radost, jer i sam smatram da je sport beskrajan izvor pozitivnosti i svežine. Kao ljudi, mi smo biološki stvoreni da se krećemo i da budemo uključeni u svakodnevnu fizičku aktivnost, zbog čega verujem da je ovakva vrsta aktivnosti suštinski element svačije rutine.

10. Da li možete da nam otkrijete vaše rutine, kako ste se spremali za maraton, i koja staza u Beogradu vam je posebno draga za trčanje?

Verujem da nema potrebe za posebnim pripremama za maraton, jer vodim računa o ishrani i fizičkoj aktivnost tokom cele godine. Ada Ciganlija je, verujem, omiljeno trkalište svakog rekreativca ili profesionalnog trkača. Trčanje pored vode na svežem vazduhu je zaista posebno iskustvo.

 

11. Koju vašu uslugu biste preporučili onima koji učestvuju na našoj trci kao pripremu pre starta ili kao opuštanje nakon događaja?

Pre trke, konzumacija ugljenih hidrata je obavezna ako mene pitate, zato ne smete propustiti  neko od naših svežih jela od testenine u Metropolitan Grill restoranu. Što se tiče oporavka i opuštanja nakon događaja, sigurno bih preporučio mirno okruženje našeg Olympus Fitness and Spa kluba uz profesionalni tretman masaže.