fbpx

HomeAktuelne vestiUncategorizedRezultati održivog prvog poluvremena SE SBR Serije su tu! #SustainableHalftimeShow

Rezultati održivog prvog poluvremena SE SBR Serije su tu! #SustainableHalftimeShow

Bili smo vredni proteklih šest meseci i vreme je da predstavimo rezultate rada tima koji je neumorno unapređivao održivi aspekt serije, sa idejom da utičemo na održivost celokupnog sporta u Srbiji. 

Tu su brojke, tu su podaci, kao i semenje koje smo posadili u čijim ćemo plodovima uživati u drugom poluvremenu i narednim godinama.

#OzeleniSport - Vodič za organizovanje strogo održivih sportskih događaja

Napokon je tu! Našem čedu je trebalo malo manje od 9 meseci, malo duže nego što smo planirali, ali je dovoljno razvijeno da ugleda svetlost dana – Vodič za organizovanje strogo održivih sportskih događaja #OzeleniSport

Želimo da iza sebe ostavimo neku vrstu nasleđa koje će koristiti svima koji su dovoljno hrabri da se upute u organizovanje nekog sportskog događaja. Kreirali smo vodič koji je dovoljno jednostavan, a dovoljno sadržajan da vas provede od prvog koraka do prolaska kroz finiš – na koji način možete da učinite vaš događaj održivijim, i prilagodite ciljeve vašim mogućnostima. Vodič se nalazi u obliku sajta koji možete pronaći na linku: https://ozelenisport.super.site/

 

Predstavljanje vodiča i moguće kampanje #OzeleniSport institucijama u oblastima sporta u Srbiji

 

Obavili smo razgovore i sa predstavnicima rukovodećih tela u sportu u Srbiji. Predstavili smo Vodič, Slobodanu Brankoviću, direktoru Srpskog Atletskog saveza, Nikoli Rajičiću, podsekretaru u Sekretarijatu za sport i omladinu Grada Beograda, kao i Nataši Janković, menadžerki zaduženoj za promociju olimpijskih vrednosti iz Olimpijskog Komiteta Srbije.  

I ako smo se složili da je tema važna, utisak nam je da je još uvek rano za bilo kakvu realizaciju i sistemsku podršku države ovoj ideji, ali nam je bilo važno da ove razgovore započnemo i budemo inicijatori. 

Nastavljamo da radimo kroz grassroots pristup i skupljamo podatke kroz Anketu za sve aktere u sportu gde ispitujemo koliko je u stvari ova zelenu temu u sportu još uvek blisko ili daleko klubovima, savezima i događajima. Ukoliko ste i vi akter u svetu sporta Anketu možete popuniti ovde. 

Voda u limenkama i reciklažne stanice na svakoj trci - ostvarena pratnerstva sa kompanijom Ballpackaging i organizacijom Ekostar Pak

Reciklaža i upotreba održivih materijala na svakoj trci? Mi smo to postavili kao jedan od osnovnih postulata kojih se držimo. 

Šta je prvo što vam padne na pamet kada pomislite na na neku okrepnu stanicu na trci? “Super, evo ga osveženje,” ali nažalost takođe i mnogo plastičnih flaša ili čaša. Težimo da do 2025. godine budemo skroz #PlasticFree serija, i u tom cilju nam je od velikog značaja partnerstvo koje smo ugovorili ove godine sa kompanijom Ballpackaging i projektom Svaka limenka se računa. Oni su obezbedili 26 000 aluminijumskih limenki, ambalaže koja može 100% da se reciklira neograničen broj puta sa minimalnim gubicima.  

 

Sve te limenke je potrebno odstraniti na pravo mesto i reciklirati. Tu uskače naš partner Ekostar Pak i brine se o tom aspektu događaja. Pored toga što obezbeđuju reciklažne stanice, Ekostar Pak takođe edukuje naše učesnike o pravilnoj selekciji i recikliranju otpada. Pripremili smo u saradnji sa njima kratak Vodič za reciklažu koji služi da edujuke sve učesnike o celokupnom procesu. 

Ove godine na trkama u Novom Sadu i Subotici, reciklirali smo preko 6000 limenki.

 

Naša kancelarija je bogatija za jednog ECO Officer-a

Održivost, ekologija, edukovanje partnera, kontrola sprovođenja svih mera i regulativa, pisanje Vodiča, planiranje koraka do Zelenih ciljeva i sklapanje partnerstava – sve je to samo deo posla koji teba da se obavi kako bismo mogli da budemo kompetentni i povedemo održivu temu na našim prostorima. 

Zato smo u tim uveli još jednu funkciju “Event Eco Officer”, koja se brine o tome da Zelena serija zaista bude najzelenija moguća.

Upoznajte Tamaru  Grubiša, novog člana našeg tima. 

Gejmifikacija Trke za šume i potpisivanje saradnje sa Gradom Zrenajninom

Kroz naš informacioni sistem uveli smo mogućnost kupovine sadnica, i na taj način olakšali put u Trci za šume svima koji su voljni da učestvuju. Na našem sajtu možete pogledati koliko zelenih listića ima koja kompanija – na  taj način se međusobno trkati za titulu pobednika u Trci za šume, i sa ponosom se plasirati kao kompanija koja je izuzetno društveno odgovorna. Ove godine želimo da uključimo kompaniije iz cele Srbije, a fokus nam je Banat, kao područje sa najmanjim procentom zelenih površina u Srbiji.

                                  Više o samoj inicijativi možete pročitati OVDE.

Inovativna tehnološka rešenja uz kompaniju Schneider Electric

Kompanija Schneider Electric kao naslovni sponzor naše serije deli zajednički cilj održivog razvoja. Na svakoj od naših trka iz SE SBR serije deo energije stvaramo uz pomoć solarnih panela, kao i solarne klupe. U ovoj godini, na trkama u Novom Sadu i Subotici, prozveli smo 50kv sati. 

 

Zaista smo ponosni na sve što smo postigli do sada. U narednom periodu nas očekuje još mngogo rada i napredovanja, ali smo sigurni da ćemo zajedno sa vama – učesnicima, kompanijama i partnerima uspeti u  zajedničkom cilju sprovođenja Zelene inicijative i dalje edukacije ljudi na temu održivog razvoja. 

Odmorite na zasluženom aktivnom odmoru, i vidimo se u drugom poluvremenu gde nas čekaju 2 velike trke u Nišu i Beogradu!