fbpx

HomeAktuelne vestiInfo za učesnikeVizija “AKTIVNI ZAPOSLENI 2030”: Fizička aktivnost kao norma u kompanijama.

Vizija “AKTIVNI ZAPOSLENI 2030”: Fizička aktivnost kao norma u kompanijama.

Dragi učesnici, trkači i trkačice, partneri i prijatelji Serbia Business Run-a, 

U vremenu u kojem živimo imamo sve šanse da budemo zdraviji i srećniji, pa ipak samo 4% građana Srbije se smatra fizički aktivnim, tj da je u poslednja 3 meseca redovno vežbalo 2 i više puta nedeljno. 

Ti podaci su poražavajući jer je nedostatak fizičke aktivnosti jedan od glavnih faktora rizika, ne samo za neprenosive bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca i neki tipovi raka, već je i jedan od osnovnih razloga za loše mentalno zdravlje i stanja kao što su apatija i depresija. 

Na koncu, manjak fizičke aktivnosti vodi do mnogo većih troškova zdravstvenog sistema, a kada se uzmu u obzir orgromni zdravstveni i ekonomski uticaji, promocija rekreacije se preporučuje kao “best buy” javna politika. Jedan budžet potrošen u sportu su 3 dinara više u zdravstvenom budžetu države.

U jednom malom dodiru ove surove istine da se ne bavimo sportom (volimo da ga gledamo!) i poslovnog sveta, 2016. godine nastao je i Belgrade Business Run koji je okupio 288 zaposlenih iz 58 kompanija da trče i hodaju na trci od 5km. Rasli smo i došli smo do toga da je trka u Beogradu prerasla u nacionalnu seriju sportsko-poslovnih događaja, svojevrsnu modernizaciju radničkih igara, Serbia Business Run, koji je u 2019. godini u 5 gradova Srbije okupilo 6202 zaposlenih iz 555 kompanija. Bravo za sve nas!

Nećemo se ovde zaustaviti jer verujemo u moć trčanja. To je savršen način vežbanja za sve zauzete ljude, to je sport koji podjednako uključuje i žene i muškarce, poligon na kojem se ostvaruju i mladi i stari, oni spremniji i oni manje aktivni, i borilište koje ne priznaje titule, pa tako i juniori mogu pobediti svoje menadžere i doprineti pobedi svoje kompanije.

U misiji da promovišemo fizičku aktivnost i našu bitku za kretanje, glavni partner ste upravo vi, KOMPANIJE UČESNICE, one koje su podrška svojim zaposlenima da budu aktivni, da budu zdraviji i srećniji. Svaka kompanija ima svoje vrednosti koje grade poslovnu kulturu i ono što je “normalno” za sve zaposlene. A naša želja je da osnovno pravo – da se krećemo, bude obaveza svake od naših kompanija. 

Od ove godine Serbia Business Run je još inkluzivniji, otvaramo takmičenje nordijskih hodača sa štapovima, tako da zaista svako može biti aktivan. Oni koji zbog trenutne situacije ipak ne mogu da hodaju ili trče 5km, imaće priliku da budu deo svog kompanijskog tima i  učestvuju kao navijači uz specijalne navijačke vaučere kojim će im biti omogućeno ulazak u trkački grad. Ovu kampanju otvaramo sa sloganom “JEDAN TIM – KO NE TRČI, NAVIJA!”. 

Ovom prilikom bih se zahvalio našim potvrđenim sponzorima za 2020. godinu koji veruju da gradimo bolje mesto za rad i život svih nas: Hemofarm, Intersport, Mapei, Powerade, Infostud, kao i lokalnim partnerima Deli Prostoru u Nišu i Udruženju Horizont u Subotici.

Lake noge, 

Veroljub Zmijanac, inicijator projekta Serbia Business Run