fbpx

HomeAktuelne vestiUncategorizedSa “Trkom za šume”deo smo European Green Deal-a. Naših 2250 stabala je deo milijarde stabala koje će biti posađeno do 2030. godine

Sa “Trkom za šume”deo smo European Green Deal-a. Naših 2250 stabala je deo milijarde stabala koje će biti posađeno do 2030. godine

Evropska komisija je predstavila Evropski zeleni dogovor – mapu delanja za održivu ekonomiju, pretvaranjem klimatskih i ekoloških izazova u prilike u svim oblastima održivog razvoja i života, čineći tranziciju pravednom i inkluzivnom za sve.

On pokriva sve sektore privrede, posebno transport, energetiku, poljoprivredu, građevinarstvo i druge privredne grane, što se automatski odražava i na organizaciju bili kog događaja ili vođenja biznisa biznisa.

Postoje 3 ključna izlaza koja žele da postignu:

The first climate-neutral continent

do 2050. godine

Najmanje 55% manje

neto emisije gasova staklene bašte do 2030. godine, u poređenju sa nivoima iz 1990. godine

3 billiona

dodatno zasađenih stabala koja će biti zasađena do 2030. godine

3.000.000.000 stabala – da MILIJARDI stabala.

Pod pretpostavkom da će 3 milijarde stabala biti raspoređeno na oko 2 miliona hektara u narednoj deceniji, potencijalno bi mogli da uklone iz atmosfere oko 4 miliona tona CO2 do 2030. i 15 miliona tona CO2 do 2050. godine.

To znači da za svaki hektar drveća zasađeno u deceniji 2020-2030, možemo očekivati ponor od oko -4,5 t CO2 godišnje, u deceniji 2030-2040 (tj. 10 godina nakon sadnje) i oko -7,8 t CO2 godišnje i u deceniji 2040-2050 (tj. 20 godina nakon sadnje).

Drago nam je da imamo i našeg udela u ostvarenju ovog cilja. Kroz Trku za šume zajedno pošumljavamo najugroženije delove Srbije, i plan nam je da maksimalno iskoristimo naše resurse.

Kompletan plan i strategiju Evropske komisije možete pogledati OVDE.

Kako se to odražava na poslovanje?

Kako su svi ekonomski aspekti obuhvaćeni ovom strategijom, biznisi će biti u obavezi da prilagode svoje poslovanje novim pravilima. Korišćenjem energije iz obnovljivih izvora, reciklažom, korišćenjem održivih materijala, sarađivanjem sa dobavljačima koji pružaju usluge u skladu sa njihovim planom.

„Evropski zeleni dogovor pokazuje kako da transformišemo naš način života i rada, proizvodnje i potrošnje tako da živimo zdravije i naše poslovanje učinimo inovativnim”.

President Ursula von der Leyen

Detaljnije se možete informisati OVDE o planom i upoznati sa napretkom plana akcije.