fbpx

HomeAktuelnoInfo za učesnikeBelgrade Business Run i događaji iz serije poslovnih trka svakako će se održati u septembru 2020. godine. Saznajte kako u slučaju COVID-19.

Belgrade Business Run i događaji iz serije poslovnih trka svakako će se održati u septembru 2020. godine. Saznajte kako u slučaju COVID-19.

Sve četiri trke Serbia Business Run serije održaće se u septembru – “Mesecu aktivnih zaposlenih”. Septembar 2020 rezervisan je za sport u kompanijama,  zdravlje i fizičko blagostanje zaposlenih. 

Najčešće pitanje koje dobijamo ovih dana jeste da li će se trke desiti i šta će biti sa novcem od kotizacija ako se trke ne održe

Drugo pitanje jeste pitanje bezbednosti zaposlenih. Najgori mogući scenario je da jedan pozitivan događaj kao što je najveći jednodnevni tim-bilding događaj i najveći sportsko-kompanijski događaj ikada organizovan u Srbiji, bude žarište pandemije. 

Treće pitanje koje ne postavljate nama ali postavljate sebi jeste kako da učestvujemo na trci i omogućimo zaposlenima da trče kada interne korporativne procedura zabranjuju okupljanje svih zaposlenih na jednom mestu.

Imamo odgovore na ova tri ključna pitanja. Vi ćete proceniti da li to odgovora vašim potrebama pa ćete i skladu sa tim odlučiti o dolasku na neku od Serbia Business Run trka. 

#1 ORGANIZACIJA TRKE UŽIVO UKOLIKO OKUPLJANJA I SPORTSKI DOGAĐAJI NA OTVORENOM BUDU DOZVOLJENI 

Naš Organizacioni odbor na čelu sa direktorom trke Veroljubom Zmijancem, prati ne samo lokalne preporuke i odredbe Vlade Republike Srbije, Instituta za javno zdravlje Dr Milovan Batut, Ministarstva Omladine i Sporta i Sprskog Atletskog Saveza, već smo deo globalne mreže organizatora trka odakle dobijamo setove preporuka za organizaciju trka. Podsetimo da je Serbia Business Run trka član mreže Mass-Participation World, organizacije koje okuplja svetske lidere u oblasti trčanja i masovnog sporta. 

Bezbednosne procedure u slučaju trke uživo.

Predlog mera ukoliko se trka bude održavala su sledeće, a konačne će biti određene nedelju dana pred trke i biće odgovor na konkrektno stanje u datom trenutku: 

 1. Prema nalazima Svetske zdravstvene organizacije (WHO), maske nisu preporučljive za trčanje. Ipak ko bude želeo može poneti masku. Mi ćemo izdati set preporuka kako da trčite bezbedno. 
 2. Viziri, maske i rukavice za sve organizatore i volontere
 3. Testiranje SBR tima na Korona virus u danima pred trku. 
 4. Merenje temperature pre ulaska u “BBR Grad”, tj trkačko selo svim zaposlenima i navijačima. 
 5. Dezo-barijere na ulazu u “BBR Grad” kao i na više lokacija u samom gradu.  
 6. Zoniran start trke u kojem trkači startuju u više talasa kako bi se osigurala predviđena fizička distanca koja je trenutno povećana sa 1 na 1.5m 
 7. Mogućnost isključivanja služenja hrane na samom događaju . Postavljanje dezinficijens gelova za ruke na svim mestima gde je moguće preuzimanje vode, paketa i slično od strane volontera ka učesnicima. 
 8. Povećan broj medicinskog osoblja i hitne pomoći
 9. Objekat za izolaciju pri medicinskom šatoru
 10. Preporuke da zaposleni iz ugroženih grupa istrče trku virtualno 
 11. Moguće pomeranje fokusa trke sa zabave i žurke na zdravlje.

#2 ORGANIZACIJA VIRTUALNE TRKE U SLUČAJU ZABRANE OKUPLJANJA ILI ODLUKE VAŠE KOMPANIJE DA ZABRANI OKUPLJANJA SVIH ZAPOSLENIH 

Kako su  kompanije i zaposleni u centru naše usluge i u doba COVID-19, moramo se vratiti na početak naše priče i misiju da u Beogradu napravimo svetski događaj o kojem će zaposleni u kompanijama mesecima pričati. Samo zamislite, pravljenje trkačkih ekipa danima pred trku, ubuđenje i zajedničko postignuće na trci i sve one osmehe danima posle trke. To smo učinili i činimo od 2016. godine. 

Naša inspiracije je uvek bila bitka za kretanje i promocija trčanja kao najboljeg oblika korporativnog fitnesa. Građenje timskog duha i osećaj povezanosti kroz slogan #StazaNePriznajeTitule simbolizuje da je svaki uspeh važan i da na trkačkoj stazi svako može da doprinese pobedi svoje kompanije. Baš kao i svakodnevnom biznisu. 

U tom smislu shvatili smo da ŽIVOT NE SME DA STANE USLED KORONE. A naš život je uvek kretanje, te kretanje ne sme da stane. Važno je da se pobrinemo da ukoliko bude zabrane slobode kretanja, nastavimo da se krećemo u sigurnom okruženju. 

Kompanije koje se ne vraćaju na posao, mogu takođe promovisati bavljenje sportom svojih zaposlenih, ne ugrožavajući njihovo zdravlje na ovaj način. 

Zato će se trka održati u svakom slučaju  i to u virtualnom obliku. 

Pravilnik virtualne trke: 

 1. Svaki startni paket koji budete naručili stići će 5 dana pred trku na adresu vaše kompanije. U startnom paketu se nalazi majica, medalja (dobićete je unapred), pokloni sponzora. 
 2. Trčite 5km na dan trke. Vi kao zaposleni trkač trčite sami ili ukoliko želite možete da organizujete kompanisjki tim sa kolegam. Pri tome se fotografišete i delite pozitivu kroz društvene mreže uz korišćenje hashtaga #serbiabusinessrun
 3. Šaljete vaše postignute rezultate posle trke kroz formular. U formular upisujete vaš startni broj (dobićete ga pred trku), postignuto vreme i link do aktivnosti koja dokazuje da ste trčali. Da biste dobili tačnu kilometražu koristiti aplikaciju za trčanje (naše preporuke) ili GPS sat za trčanje. 
 4. Nedelju dana posle trke, nakon sastavljanja, rezultata, proglasićemo pobednike i pobednice. 

Dve osnovne ideje mogućih virtualnih trka Serbia Business Run serijue su da taj dan uradite nešto dobro za sebe, osećajući povezanost sa celim kompanijskim timom. Možete biti sigurno kreativni i umesto Zoom-a otići na trčanje sa našim preporukama bezbednog trčanja. 

Postoji šansa da regularnost takmičenja u slučaju virtualne trke bude narušena (neko drugi trči umesto vas, koristi se bicikli i slično). Razmotrićemo sve mogućnosti kontrole ili ćemo jednosavno verovati vama da ste stvarno istrčali i da niste varalica. 

#3 HIBRIDNI DOGAĐAJ U SLUČAJU DA NE ŽELITE VI LIČNO DA DOĐETE NA TRKU ILI KORPORATIVNE PROCEDURE TO NE DOZVOLJAVAJU

Još jedna mogućnost koju razmatramo jeste da dozvolimo mogućnost da vi, kao pojedinac, istrčite trku virtualno, a da se manifestacija održi i uživo. Odluku o tome ćemo doneti početkom septembra neposredno pre početak serije, a u skladu sa procenom bezbednosne situacije. 

Na taj način svi oni koji su striktni u socijalnom distanciranju mogu završiti trku samostalno u kontrolisanom okruženju.

U tom slučaju na samoj trci vaziće Bezbednosne procedure iz tačke #1 kao i Pravila za virtuelnu trku iz tačke #2. Ovakva odluka biće naknadno odlučena, ali i već sada niko vam ne brani da uradite i postupite baš ovako. 

ZAKLJUČAK

Poruka je Život ne sme da stane kao ni briga o zaposlenima, bilo da oni sede u kancelariji ili rade od kuće. Tako isto ne sme da stane  briga o svom zdravlju i kretanju. 

Da li će biti ove godine trke? Da 100% je održavamo. 

Da li ćete vraćati novac ukoliko ne bude dozvoljeno okupljanje? Ne, celokupan startni paket biće isporučen na adresu vaše kompanije, a vas pozivamo da trčite i da se zabavite onako kako bude bilo normalno, a to je virtualno. Budite kreativni i napravite nešto dobro za sebe i svoje kolege. 

Šta da radimo ako ne smemo da se okupljamo u kompaniji? Istrčite trku virtuelno sami ili se dogovorite da istrčite zajedno sa vašim timom. Vidite se na trčanju umesto na online konferencisjkom pozivu. 

Sada je na vama da razgovarate u svojim timovima i odlučite se da li ćete učestvovati na ovogodišnjim trkama Serbia Business Run serije.  

Nadamo se pre svega da neće doći do daljeg pogoršavanja stanja sa pandemijom i da se vidimo uživo u septembru. Ako ne, vidimo se sigurno u virtuelnom izdanju.