fbpx

HomeAktuelne vestiBlogTimska igra i u poslu i u sportu, osnovni su preduslov za uspeh – Zühlke Engineering d.o.o.

Timska igra i u poslu i u sportu, osnovni su preduslov za uspeh – Zühlke Engineering d.o.o.

Sunčica Ilić, Employer Branding Expert i Marijana Tasevski, Senior Office&Travel Specialist iz kompanije Zuhlke Engineering d.o.o. otkrivaju šta je to Employer Brending o kome se priča na sav glas i koje vrednosti iz sporta ova kompanija primenjuje na svoje poslovanje.

“We are here to have fun and to run!”

poručuju iz Zühlke tima

Recite nam nešto o kompaniji, misiji, broju zaposlenih i ključnim brojkama na koje ste ponosni?

Marijana: Osnovani smo u Švajcarskoj 1968. godine i možemo se pohvaliti da smo jedna od najstarijih softverskih kompanija u Evropi. Naših 1300 zaposlenih nalaze se u 10 zemalja širom sveta: Austrija, Bugarska, Nemačka, Hong Kong, Portugal, Srbija, Singapur, Švajcarska, Velika Britanija i Vijetnam. Verujemo da su inovacija i tehnologija pozitivne snage promene za poslovanje i društvo. Naša uloga je da podržimo naše klijente u osmišljavanju i kreiranju održive budućnosti. Beogradski Zühlke tim uskoro obeležava 8. rođendan, a trenutno okupljamo oko 150 pametnih i inspirativnih kolega i znate šta? I dalje rastemo!

Da li možete da nam objasnite šta je Employer Brending, kako funkcioniše na nivou vaše kompanije i koliko je razvijen u našoj zemlji?

Sunčica: EB (skraćenica da štedi dragoceno vreme čitaoca 😊) počinje vašim odgovorom kada vas komšija u hodniku upita: “Komšo, kako na poslu?” a nastavlja se svim iskustvima i porukama koje vas okružuju i dopiru do vas nakon izlaska iz zgrade na ulicu, od ujutru do uveče. Teoretski EB se može opisati kao skup aktivnosti koji jedan brend/kompanija/tim preduzima kako bi se što vernije predstavio svojoj ciljnoj grupi kao poželjno mesto za rad. Iskreno smo presrećni što je EB u Zühlke timu visoko pozicioniran i vrednovan. U prilog tome govori činjenica da EB tim čini skoro 10 eksperata iz različitih zemalja i što zajedno rade na realizaciji EB strategije i inicijativa. Još jedna prednost ovakvog pristupa u našem timu je brža razmena dragocenog znanja, iskustava i trendova među tržištima koja su na različitim stupnjevima razvoja. Kada je u pitanju tržište Srbije, EB je još uvek na „jedna osoba u okviru našeg HR tima se time bavi“ nivou, ali ono što ohrabruje su događaji u poslednje vreme: sve više okupljanja EB zajednice u zemlji i regionu, pokretanje prvog EB festivala (bravo Empple ekipa!) kao i sve više sjajnih primera projekata koje su EB kolege izgurale (verujem dosta i na mišiće 😊).

Na koji način vodite brigu o zaposlenima i kako ih podstičete da budu uspešniji, koliko često na godišnjem nivou organizujete tim bildinge, obuke?

Sunčica: Kao neko ko je prilično nov u timu, jedna od najvećih vrednosti Z tima koju bih izdvojila je stvarno veliki fokus na učenju i razvoju. Ne samo putem kurseva, treninga, akademija, interne razmene znanja i slično, već i načinom svakodnevne komunikacije i rada u timu – rast u domenu soft skill veština je podjednako važan. U Z timu imamo nekoliko različitih tipova timbilding aktivnosti. Prvo, na nivou svih timova postoji poseban budžet za druženje, onda na nivou kompanije organizuje se jednom godišnje voljeni ZRS Camp – višednevno edukativno druženje za ceo tim. Na mesečnom nivou imamo različite interaktivne radionice i druženja sa kolegama kojima nastojimo da pričamo o važnim temama (poput mentalnog zdravlja) ali i da se zabavimo, upoznamo još bliže i opustimo.

Na koji način podržavate fizičku aktivnost i zdrave navike radnika?

Marijana: U zdravom telu zdrav duh nije floskula. A mi u Zühlke timu zdrav duh redovno zalivamo. Naš tim, osim što se sastoji od vrhunskih IT profesionalaca broji i vrhunske bicikliste, odlične košarkaše, trkače… Kao kompanija, kad god je to moguće, učestvujemo u akcijama koje promovišu sport i zdrave životne navike. Mnoge naše kolege na posao redovno dolaze biciklom. Na primer, nedavno smo učestvovali u globalnoj Bike to Work akciji, gde smo kao tim prikupili najviše kilometara. A nismo se loše pokazali i na Business run trci pretprošle godine. Za ovu se intenzivno spremamo. 😊

Koliko inovacije i tehnologija prate vrednosti sporta, i da li možete da napravite paralelu poslovnog i sportskog uspeha?

Sunčica: Tim pre svega i tim posle svega! Uvek i svuda. Timska igra i u poslu i u sportu, osnovni su preduslov za uspeh. I svakog dana napredovati, svakog dana pobeđivati sebe. Mislim da je to rečenica koja je potpuno primenjiva i na poslovne i na sportske uspehe. Jeste važno učestvovati, ali je jednako važno i pobeđivati – sebe. Biti bolja verzija sebe samog iz dana u dan. To je takođe ključ uspeha – na svakom polju. Hrabrost, integritet, izuzetan učinak i uspeh klijenta su vrednosti naše kompanije, ali se te iste vrednosti mogu povezati za bilo kog sportistu – zar ne?

Kako je epidemije virusa kovid 19 uticala na vaše poslovanje, ali i na fizičku aktivnost zaposlenih?

Marijana: Mi smo na samom početku pandemije, već u martu 2020, u potpunosti prešli na rad od kuće. Naravno, nikome nije bilo lako, ali dobrom organizacijom i pre svega, zahvaljujući neizmernoj podršci i razumevanju svih kolega, čini mi se da smo kroz celu situaciju prošli prilično bezbolno. Trudili smo se da naše ljude animiramo koliko god je to u tadašnjoj situaciji bilo moguće. Imali smo online časove joge, vežbe disanja i relaksacije, predstavljali jedni drugima svoje hobije, kuvali zajedno… Već početkom ove godine iz potpuno remote okruženja, prešli smo na tzv. hibridni model koji podrazumeva mogućnost kombinovanja rada od kuće i rada iz kancelarije. Nama je izuzetno važno da naše kolege imaju fleksibilnost koja im je potrebna, da sami mogu da kreiraju i organizuju svoje radno vreme, a u isto vreme čvrsto verujemo da je za uspeh kompanije i očuvanje kompanijskog duha neophodno i da kancelarija živi. Zato konstantno radimo na tome da održavamo i razvijamo međusobnu interakciju. Živi kontakt ništa ne može da zameni.

Da li bavljenje sportom utiče na bolje rezultate rada i zadovoljstvo zaposlenih?

Sunčica: Za industriju u kojoj priroda posla nameće puno vremena provedenog u stolici, mislim da je jako bitno pružiti podršku i motivisati kolege na fizičku aktivnost. Naša podrška prvo kreće od infrastrukture: nabavke podesivih stolova da kolege mogu raditi i iz stojećeg položaja, omogućavanje udobnih stolica za rad kao i joga lopti. Zatim, i paketa benefita u okviru kojih omogućavamo zaposlenima mesečnu pretplatu za teretanu ili Fitpas. Učestvovanjem na događajima poput vašeg ili u internoj izvedbi sportskih druženja kolega, takođe, podstičemo sportsku aktivnost. Složićemo se da nema boljeg načina za relaksaciju i za opuštanje od bavljenja sportom kao i boravka u prirodi? A relaksirani i zadovoljni ljudi su upravo oni koji firmu “vuku” napred.

Šta biste poručili kolegama koje još nisu počele da trče?

Marijana: Kada sam mogla ja, možete i vi. 😉 Na Belgrade Bussiness run trci 2020, verovali ili ne, potrčala sam prvi put posle 10 godina (ne računajući trčanje za decom). I istrčala sam (dobro, delom i prošetala) celu trku.

Šta očekujete od najvećeg tim bilding događaja u zemlji, koliko zaposlenih se prijavilo da trči? I šta mislite o ovakvoj vrsti događaja za zaposlene?

Sunčica: Zühlke tim brojaće 27 trkača. Očekujemo sjajno druženje i pregršt pozitivne energije. I sunčan dan. 😊 Kao što smo već spomenuli, Zühlke aktivno podržava zdrave životne navike svojih zaposlenih. Ovakvi događaji to omogućavaju na najbolji način.

Da li imate ovogodišnji slogan?

Marijana i Sunčica: O da! We are here to have fun and to run!