fbpx

HomeAktuelne vestiBlogKo je spomenuo palačinke? 5 saveta za aktivne menadžere

Ko je spomenuo palačinke? 5 saveta za aktivne menadžere

U izazovnom vremenu u kojem živimo, uveliko brinemo o dobrobitima svojih porodica, svojih zaposlenih, naših biznisa i investicija, ali sada je i presudno da brinemo i negujemo svoje telo i naše fizičko i mentalno blagostanje. 

Vanredno stanje donelo je mere zabrane kretanja. Svaki prestanak kretanja, bilo to kapitala, energije ili našeg ličnog u zatvorenim domovima, ima posledice. Ubeđen sam da nisam jedini koji je tokom pandemije nakupio kilograme viška. I da, ne želim da pravimo anketu ko je pobednik u ovome 🙂 

Ukoliko bi me pitali kako da ostanete aktivni tokom pandemije, evo mojih ključnih saveta, ali pre toga, jedan jedini razlog zašto da vežbate, a da nije ono: zato što je zdravo. 

Vreme za sebe!!!

Zašto ja treniram? Zato što je trening jedini deo dana kada sam skroz okrenut ka sebi. To je vreme bez posla, bez notifikacija, bez dece, bez partnera… Često mi se desi da to bude i deo dana kada sam bez misli (osim onih: kada će više kraj ovog mučenja, hoću palačinke), što bi rekli: biti u trenutku i osećati da si živ i da je sve dobro. 

Pet saveta za menadžere koji bi da vežbaju tokom pandemije: 

#1 Hodajte!

Niste aktivni već duže vreme? Ubacite u raspored, brzo hodanje ili baš-baš-super-lagano trčanje 3 puta nedeljno do 45 minuta. Ovaj način vežbanja bukvalno svako može da izvede, a provođenje vremena napolju i provociranje organizma da se oznoji, bustuju imunitet i čini vas jačim. Evo jednog programa treninga baziranog na hodanju: www.trcanje.rs/trening/pocnite-sa-hodanjem/ Ubacite treninge u vaš kalendar.

#2 Lagano trčanje

U našem klubu učimo ljude da trče sporo. Česta greška je da ljudi odustaju od trčanja samo zato što prebrzo krenu predugo da trče. Ukoliko trčite sporo (toliko da vas je stid) imate šansu da brzo napredujete u pravog trkača. Evo jednog programa i drugog koji možete da kopirate u vaš kalendar. 

#3 Radite vežbe snage

Vežbe treba da budu jednostavne, razgibavanje, sklek, čučanj, plank… Nešto što možete bez rekvizita da uradite kod kuće. Šaljem vam Youtube listu vođenih treninga koju možete pustiti i trenirati zajedno sa nama. 

#4 Uradite vođeni čas joge

Znam da mnogo muškaraca nije dalo šansu jogi, a to je pre svega jer je ona mnogo teška, pa je samo lepši pol u mogućnosti da je radi. Bilo kako bilo, najbolji besplatni vođeni čas joge koji sam uradio je ovaj, pa ako vam se svidi lako ćete pronaći Related videos i krenuti putem istraživanja besplatnih ili plaćenih vođenih časova. 

#5 Uradite dva treninga na dan!

Za sve vas koji već trenirate i sada više niste u stanju da idete u svoje fitnes centre, evo saveta. Efektnije je odvojiti treninge nego ih spajati. Ujutru pre svih, izađite na trčanje i uradite 40 do 50 minuta i tako počnite dan. Posle podne, odvojite 30 do 45 minuta vežbi snage. 

Za kraj, moj predlog je da intenzitet i obim treninga treba da budu niski ili umereni. Ušli smo u sporiji ritam na poslu. Takav ritam primenimo i na vežbanje i pomozimo organizmu da kanališe stres i luči opuštajuće hormone. 

Belgrade Business Run 2018

Trening daje strukturu danu kod kuće i razvija samokontrolu i samodisciplinu. Ništa od palačinki. Dobro, dobro…. palačinke sa medom i orasima, bez nutele. 

###

Veroljub Zmijanac (LinkedIn) je direktor SportIT-a, agencije za sportski marketing i sponzorstva, koja pomaže sportskim entitetima i brendovima da komuniciraju u sportu. SportIT je majka kompanija magazina Trčanje.rs, Beogradskog trkačkog kluba i serije trka Serbia Business Run, na kojima je učestvovalo dosta članova Srpske Asocijacije Menadžera

Belgrade Business Run 2020, ukoliko budemo imali sreće, organizovaćemo u septembru mesecu ove godine. 

Hvala Mariji Desivojević Cvetković na ideji za ovaj tekst. Nadam se da će vas inspisirati i biti podrška u treningu. Za sve dodatne savete slobodno mi pišite na LinkedIn-u. Budite dobro i zdravo.