fbpx

HomeAktuelnoBlogKako je team building ponovo postao najpovoljniji način ulaganja u zaposlene?

Kako je team building ponovo postao najpovoljniji način ulaganja u zaposlene?

Šta mislite, da li je Team Building za vašu firmu trošak ili zarada? Izdatak ili benefit? Ovo jeste trik pitanje. Zapravo, i Ministarstvo finansija se dvoumilo oko toga. Do skoro.

Na sreću, od 1.januara 2019. godine, neke tim bilding aktivnosti se prema zakonu više ne smatraju zaradom. Zašto na sreću? Prosto rečeno – na zaradu, odnosno dohodak građana, preduzeće plaća poreze i doprinose državi. Na trošak ne.

Do nedavno su sve firme na ovakve organizovane aktivnosti, koje nazivamo tim bildingom, bile prinuđene da plaćaju porez. Dakle, mimo poreza i dohodaka na zaradu zaposlenih. To više nije slučaj, tačnije: to ponovo nije slučaj, jer je i ranije ovaj zakon postojao, ali je privremeno nametnuta obaveza plaćanja od strane Ministarstva.

 

Krajem 2018. godine donete su izmene zakona koje predviđaju oslobađanje od poreza. Na koje vidove tim bilding aktivnosti se ovo odnosi? Zakon ih naravno ne prepoznaje pod takvim imenom, već to izgleda ovako:

”…ne plaća se porez na zarade na izdatke poslodavca u cilju stvaranja i održavanja uslova za rekreaciju zaposlenih na radnom mestu”….”naknade troškova kolektivne rekreacije zaposlenih, odnosno organizovanja sportskih događaja i aktivnosti zaposlenih koje se sprovode u cilju poboljšanja zdravlja zaposlenih i/ili izgradnji boljih odnosa…”. 

Serbia Bussines Run, odnosno svaka iz serije trka, je jedna takva aktivnost.

Jedini uslovi za oslobađanje od poreza su da ”…se aktivnosti kolektivne rekreacije zaposlenih sprovode u skladu sa aktima poslodavca i da svi zaposleni imaju pravo na rekreaciju iste vrste, kvaliteta i obima”.

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana stupio je na snagu 16. decembra 2018.godine. Nezvanično prečišćen tekst redakcije Službenog glasnika dostupan je ovde. Više detalja o uslovima za sticanje ovog prava i oblicima tim bildinga koji su oslobođeni poreza potražite u Članu 18a (vezanom za poreska oslobođenja).

Onda, neka ”značajan broj zaposlenih kod poslodavca” dobije priliku da bude deo najvećeg sportskog događaja skrojenog upravo za njih! Za sva pitanja o učešću na Serbia Bussines Run-u odgovore potražite ovde.

Pogedajte i kratko objašnjenje koje je objavio Milan Trbojević sa bloga FT1P