fbpx

HomeAktuelne vestiAmbasadoriIntervju sa Veroljubom Zmijancem: Kako će serija poslovnih trka u Srbiji zauvek promeniti kompanijsku kulturu

Intervju sa Veroljubom Zmijancem: Kako će serija poslovnih trka u Srbiji zauvek promeniti kompanijsku kulturu

U rubrici “Trčali smo sa” gost ove nedelje je osnivač sajta Trčanje.rs, Veroljub Zmijanac, a povodom značajne vesti da da nas u toku 2019. godine očekuje serija poslovnih trka u 5 najvećih gradova Srbije – Serbia Business Run.

Važno je strpljenje i uverenje da sve dolazi na svoje mesto ne kada ti želiš, nego kada mu dođe vreme.

Zašto Serbia Business Run?

Vreme u kojem živimo se toliko ubrzalo da nervozno pritiskamo dugme za zatvaranje vrata u liftu, kako bismo uštedeli nekoliko sekundi i stigli na sledeći sastanak ili postigli sledeći rok na poslu.

U toj žurbi, nekako lako zaboravimo na sebe i na ljude u našem okruženju. Serbia Business Run je pokret jednog novog talasa kompanija koje prepoznaju da je život maraton, a ne sprint. Pored uspeha koje vidimo u završnim bilansima, važno je da gajimo jednu pozitivnu atmosferu na radnom mestu, iz koje možemo da gradimo osećaj sreće u životu.

Šta ovakva vrsta tim bildinga znači za kompanije koje učestvuju?

Mnogo. Za kolege je to prilika da se u jednoj neusiljenoj atmosferi, bez štikli i kravata, ljudi “vide” i povežu bez maski koje svi nosimo na poslu.

Kada se oznojiš na trci, kada protrčiš kroz cilj i onda nazdraviš sa kolegama – to daje jedan poseban osećaj timskog duha koji je iskren i radostan. Taj osećaj se onda prenosi u svaki radni zadatak.

Koliko je svest o zdravim životnim stilovima važna za zaposlene?

Najlakše je da zaboravimo na sebe i ono što nam je važno u životu. Kada puno radimo, jurimo kući da se vidimo sa dragim ljudima i čini nam se da nikako nemamo vremena da menjamo svoj živtni stil pun stresa, brze hrane i sedenja.

Kao da smo ušli u neki začarani krug, a svako vreme za sebe koje ugrabimo često nam izaziva osećaj krivice da nismo dovoljno uradili ili da nismo dovoljno kvalitetnog vremena proveli sa porodicom i prijateljima.

Svest da je moguće da odvojiš vreme za sebe i da je to uloženo vreme najbolja investicija da se osećaš uspešno i zadovoljno, te da si upravo tada i najbolji partner, roditelj ili kolega, menja  paradigmu i čini nam promenu stila života jednostavnom.

Belgrade Business Run 2018, 2300 zaposlenih iz 257 kompanija

Koje su osnovne vrednosti koje za tebe ima trčanje?

Trčanje i vežbanje je kao pranje zuba, to je svojevrsna lična higijena. Možda neću trčati ujutru i uveče svaki dan, ali 3 puta nedeljno je sasvim dovoljno za održavanje higijene svog tela i duha kroz vežbanje.

Tu pre svega govorimo o odgovornosti prema sebi, ali prema ljudima sa kojima živimo. Ako se ne brinemo o sebi, neće biti nikoga da se brine o našoj porodici ili biznisu, kada se desi nešto loše zbog naše nebrige.

Belgrade Business Run 2017, 820 zaposlenih iz 127 kompanija

Kako ti zamišljaš jedan idealan tim bilding događaj?

Pre svega kao ispoljavanje svoje autentičnosti kroz pokret i druženje: bilo to trčanje, đuskanje ili uz čašu, dve, tri pića. Na poslu smo više od 8 sati, sa kolegama provodimo više vremena nego što provodimo sa svojim roditeljima, decom ili partnerom. Događaj treba da nas poveže sa kolegama na način da ne budemo više stranci, kritičari, suparnici ili bilo šta što nas udaljava od toga da smo ljudska bića koja želimo sebi i drugima samo najbolje.

Po čemu je Serbia Business Run poseban?

Belgrade Business Run 2016, 300 zaposlenih iz 47 kompanija

Sada je poseban jer je to začetak prvog masovnog i modernog pokreta rekreacije na radnom mestu od kada je naša država prošla tranzicionu fazu iz socijalizma u novo doba. Za manje od 10 godina Serbia Business Run će biti poseban jer će totalno promeniti kompanijsku kulturu kada je u pitanju briga o dobrobiti zaposlenih, a ta promena će biti šira i sveobuhvatnija nego što sada možemo i da zamislimo.

Koja učenja nosiš iz organizovanja Belgrade Business Run?

Iz celog mog pionirskog posla u trčanju nosim jedno veliko strpljenje i uverenje “sve dolazi na svoje mesto ne kada ti želiš nego kada mu dođe vreme”. Nazvao bih to zrelošću koju nisam imao 2014. godine kada smo počinjali sa povezivanja biznisa i trčanja.

Sve detalje i način prijave veše kompanija za Serbia Business Run možete pronaći na sajtu serbiabusinessrun.com