fbpx

HomeAktuelnoBlogAtlantic Grupa: Jedino zdravi i zadovoljni zaposleni mogu biti produktivni zaposleni

Atlantic Grupa: Jedino zdravi i zadovoljni zaposleni mogu biti produktivni zaposleni

Trkački tim kompanije Atlantic Grupa, poznatiji kao Atlantic Running Team, već šestu godinu učestvuje na biznis trkama u Hrvatskoj i Sloveniji, na kojima su bili veoma uspešni. U Srbiji su do sada trčali na Belgrade Business Run, a u 2020. planirali su učešće na sve 4 trke serije Serbia Business Run (SBR).

Značaj i mesto koji sport zauzima u Atlantic Grupi vredan je primer izvanredne prakse kada je u pitanju korporatvina kultura, briga o zaposlenima i podrška fizičkoj aktivnosti.Pričali smo o tome sa Silvijom Šimunović.

Atlantic Grupa je jedna od vodećih tvrtki za hranu i piće u regiji JI Europe s vlastitim poznatim regionalnim brandovima koji uz asortiman proizvoda vanjskih partnera, imaju vlastiti regionalni distribucijski sustav. Kao takvi prisutni smo i nastupamo na Busines utrkama u regiji. Tako da već šest godina nastupamo u Hrvatskoj, 5 godina u Sloveniji, 3 godine u BiH, a od prošle godine i u Srbiji

Silvia Šimunović, Atlantic Grupa
B2Run Zagreb 2019.

Kakva su vaša očekivanja od učešća na SBR u 2020?

Ove godine ćemo sudjelovati u svim gradovima SBR – a za razliku od prošle godine kad smo sudjelovali samo na BG utrci. Očekivanja su nam ( uz pobjedu 😊 ) da se što više zaposlenika aktivira taj dan, a onda da ostanu u trčanju cijeli život. Jer trčanje je baš to – aktivnost kojom se možemo baviti čitav život neovisno o godinama. 

Atlantic Running Team na Belgrade Business Run 2019.

Zašto je sport toliko važan vašoj kompaniji?

Atlantic Grupa u svojim temeljma ima sport kao jedan od glavnih vrijednosti kojima teži. Zapravo, mjesto koje sport zauzima u Atlantic Grupi ima veliku važnost i utjecaj, a najbolji nam je primjer košarkaški klub Cedevita. Uz profesionalnu košarku, pregršt je rekreativnih aktivnosti i sportova koje podupire unutar svojih redova kao što su trčanje, triatlon, nogomet, odbojka stolni tenis, badminton, hiking, šah itd.

Zdravi, sposobni, spretni i vješti zaposlenici mogu lakše podnositi sve nedaće i teškoće života, a isto tako  će puno lakše obavljati radne zadatke. Sport je nedvojbena vrijednost, a u kompaniji su vrata sporta otvorena svima koji se za njega odluče. Cilj: razvijanje pravilnog odnosa prema zdravlju! 

Kada je uspostavljen Atlantic Running Team – šta mu je osnovna misija, koliko trkača broji do danas?

Atlantikovci Sandra Ferenčak I Bojan Klarić došli su na ideju nakon istrčanog BG polumaratona 2013. da bi osnovali trkački klub unutar kompanije. S obzirom da  je Atlantic Grupa kompanija koja prepoznaje sport, a u ovom slučaju trčanje, kao aktivnost za osvještavanje zaposlenika o važnosti zdravog životnog stila, njihova ideja nailazi na plodno tlo te nastaje Atlantic running team od milja zvan ART.

Nakon toga im se u trčanju pridružuje Lada Tedeschi Fiorio (Viceprvakinja Hrvatske u polumaratonu 2016. godine). Da su trčanje I trkački klub shvatili ozbiljno govori podatak da je vrlo brzo donešen Pravilnik, kalendar utrkivanja te su izabrani članovi uprave kluba ( predsjednik, dopredsjenik, tajnica, financijaš I kapetan). 

Lada nakon prvog triatlona 2019.
Viceprvakinja Hrvatske u polumaratonu 2016. godine

Od tada do danas brojimo preko 450 trkača zaposlenika i njihovih užih članova obitelji (Da! ART je klub koji, uz zaposlenike, omogućuje trčanje i njihovim članovima obitelji) u šest različitih zemalja regije: Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Austriji, Makedoniji, BiH gdje imamo svoja predstavništva. Jako smo zadovoljni brojkom jer je to oko 9% od ukupnog broja zaposlenih koji se bave trčanjem.

Silvia Šimunović, Atlantic Grupa

Pored trčanja, koje još sportove treniraju vaši zaposleni?

Uz trčanje, zaposlenicima je omogućeno bavljenje i drugim sportovima pa tako Atlantic Grupa u svojim redovima ima odbojkaški, triatlon, stolnoteniski, nogometni, badminton, hiking, šah i druge klubove. Ponosni smo što možemo zaključiti da se svaki treći zaposlenik bavi nekom vrstom fizičke aktivnosti.

 Na koje sve načine vaša kompanija podržava fizičku aktivnost i rekreaciju?

Atlanticova kultura je nematerijalna imovina, a obuhvaća vjerovanja, vrijednosti i ponašanja koja doprinose  okruženju u kojem posluju znatiželjni, ambiciozni i otvoreni ljudi spremni na rast i razvoj u poslovnom i društvenom okruženju. Unutar Grupe postoji projekt “Body and Mind – Opportunity to be fit” koji na čelu s kolegom Karlom Gregurićem podržava pojedince i grupe koji žele biti aktivni te promiče sport i tjelesnu aktivnost. Jednom godišnje imamo okupljanje svih sportaša na Atlantic Sports Weekend-u gdje svi oni mogu pokazati svoje tjelesne sposobnosti i znanja pred ostalim sportašima Grupe.

Ines Mahovlić, uz ART je počela trčati 2014. godine.  Danas 5km trči za 19:35 

Atlanticov Body and Mind uvršten je među tri finalista BeActive nagrade. Natječaj BeActive Awards je središnji element godišnjeg Europskog tjedna sporta i stvoren je kako bi podržao projekte i pojedince posvećene promicanju sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe. Sistem natjecanja je takav da se nominirani natječu u tri kategorije: 

* #BeActive Education Award , * #BeActive Workplace Award  i * #BeActive Local Hero Award 

Atlantic je svojim “Body and Mind – Opportunity to be fit” projektom zadovoljio sve kriterije stručnog tijela Europske komisije i po prvi puta uvršten u finale BeActive nagrade, a to je ujedno prvi puta da Hrvatska ima svog predstavnika na ovom velikom događaju. Atlantic Grupa bila je nominirana u kategoriji #BeActive Workplace Award gdje su se natjecali uz ostale finaliste iz Belgije i Estonije.

Odbojkaši tim na Atlantic sports weekend–u  2017. Dom košarke Cedevita 

Koje su najinteresantnije biznis trke na kojima je učestvovao tim vaše kompanije?

Teško je to izdvojiti koja nam je najinteresantnija utrka jer svakoj utrci pristupamo vrlo ozbiljno i sportski. Nastupamo samo na onim utrkama na kojima se poštuje ravnopravnost spolova i u kojima organizatori poštuju pravila sportskog ponašanja. Ono što mogu potvrditi da ARTovci jako vole timska trčanja (štafete) te da trčimo puno takvih utrka. Na tim utrkama je najviše i osobnih rekorda jer suradnja i motivacija u timu uvijek izvuče dodatnu snagu. Jako volim taj timski duh. Eto, onda ispada da su nam takve utrke najinteresantnije. 😊

Pobjeda u šteafetama na BusinessRun u Ljubljani 2016.

Koje maratone, polumaratone su trčali vaši zaposleni u zemlji i inostranstvu? Koje trke biste posebno izdvojili?

Od 2013. godine, a od kada i postoji ART, donesemo kalendar utrka za cijelu godinu. To su najčešće utrke u gradovima gdje Atlantic ima svoje urede/predstavništva pa uz standardno Sarajevo, Beograd, Zagreb, Skopje, Ljubljanu i Beč, dodamo utrke koje su nam zanimljive kao npr. Venecija, Pariz, trail u Bad Hofgasteinu, triatlon u Klagenfurtu i Frankufrtu,  planiramo Zrenjanin maraton za ovu godinu. Uvijek je teško izdvojiti neku utrku posebno jer svaka od njih stvori divne emocije i uspomene koje nosimo sa sobom i u sebi. To je ono najlijepše u svemu tome – nematerijalna imovina.

Skopje maraton 2018.

Na koji način trčanje doprinosi uspehu u poslu, odnosu među kolegama?

Kroz sedam godina postojanja našeg trkačkog tima, putovanja i utrka, shvatili smo da su se kolege izvan radne atmosfere bolje upoznali, a to je direktno i motivirajuće djelovalo na poboljšanje radne atmosfere i međuljudskih odnosa. Došli smo do toga da međusobno stalno tražimo načine i nove ideje kako kombinirati  trening s poslom i obavezama, pa tako imamo kolege koji se zajedno dogovaraju za treninge i trče prije posla, trče zajedno do posla, s posla, vježbaju na poslu (postoje organizirani treninzi joge).

Sve je to vrlo motivirajuće i djeluje oslobađajuće od radnog i privatnog stresa te pridonosi poslovnom uspjehu, produktivnosti zaposlenika i unapređenju zdravlja. Jedino zdrav I zadovoljan zaposlenik može bit produktivan zaposlenik. 

Bad Hofgastein 2019. Prvi organizirani Art odlazak na trail utrku.

I za kraj, posebna poruka za sve zaposlene je …

Da trčanje svim mojim kolegama postane slatka obaveza u budućnosti.