fbpx

HomeAktuelne vestiSaopštenjaPrimer dobre prakse: InGrid – održiv & pametan poslovni centar

Primer dobre prakse: InGrid – održiv & pametan poslovni centar

Uvek volimo da istaknemo pozitivne primere u nadi da će inspirisati i druge da menjaju svoje okruženje i politiku poslovanja na bolje. Danas vam predstavljamo na koji način i zašto je jedna od vodećih kompanija u svetu, baš u Srbiji otvorila novi održivi poslovni centar.

InGrid – šta je to?

InGrid zgrada je jedinstvena pre svega po pristupu Schneider-a da rekonstrukcijom proizvodne hale nekada IT giganta Novkabel, dobije savremeni poslovni objekat, otvorenog plana. Neto prostor InGrid objekta obuhvata 14500 kvadrata. Zaposlenima i klijentima su na raspolaganju 350 parking mesta koji su upotpunjeni sa 10 Schneider-ovih punjača za automobile na električni pogon. Ono što nas posebno čini ponosnim jeste da u SE Hubu radi 322 koleginice (više od 30 odsto) što nas stavlja u svetski standard IT industrije.

Ono što je dodatno zanimljivo, jeste i to što će se koristiti modularno softversko rešenje zasnovano na cloud-u Planon Workplace Edition, podržano pametnim senzorima prisutnosti i senzorima koji
prate ostale parametre okruženja. Ovaj softver obezbeđuje udobnost korisnika zgrade – praćenjem temperature, vlažnosti, svetlosti, buke, štetnih lako isparljivih organskih jedinjenja i nivoa radona.
Implementacija ovakvih rešenja pomaže kompaniji da se ostvari najefikasnije korišćenje prostora i obezbedi bezbedno, zdravo i održivo okruženje za sve. Korišćenjem ovog softvera dobijaju se podaci i
o iskorišćenosti prostora, kakvi su uslovi na radnom mestu, koje su zakazane rezervacije prostora i slično.

Zelena rešenja – delanje u održivom smeru na konkretnim primerima

Nas koncept u vidu Carbon Neutralnog Footprint-a zgrade u osnovi je ispunjavanje parametara o snabdevanju objekta isključivo zelenom električnom energijom. Objekat se snabdeva zelenom energijom iz sopstvene proizvodnje solarne energane postavljene na krovu objekata, a ostatak energije sa zelenim sertifikatom se kupuje iz mreže. To znači da ovaj objekat za potrebe grejanja, hlađenja i ventilacije koristi električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora, i može se smatrati karbonski neutralnim. Dakle, zgrada se snabdeva zelenom energijom iz sopstvene proizvodnje solarne energane (1500 m2 solarnih panela) postavljene na krovu objekata, a ostatak energije sa zelenim sertifikatom nadoknađujemo kupovinom iz mreže. Naša procena je da će oko 20% ukupne godišnje potrošnje energije biti dobijeno iz sopstvene proizvodnje, a objekat će do kraja godine imati LEED Gold sertifikat.

Kako je organizovan prostor u zgradi?

U skladu sa arhitektonskim rešenjima InGrid zgrada ima i funkcionalni koncept, koji polazi od principa poslovanja kojim se rukovodimo. U Schneider-u velika pažnja posvećuje se principima održivosti, kao i brizi o zaposlenima i tome kako će se oni osećati u prostoru u kome treba da
provedu 8 sati dnevno.
Organizacija prostora po principu Town planinga koji je ovde primenjen, podrazumeva organizaciju po principu grada u malom, a čine ga susedstva, zajednice i opuštene zone (Neighbourhoods + Community hub + Common zones) Pored toga, koristi se i princip Activity base workspace koji podrazumeva da zaposleni nemaju fiksna
radna mesta, već da zavisno od posla i potrebe toga dana mogu organizovati svoj radni prostor u bilo kojoj tački poslovnog prostora, u manjem ili većem timu, ili izolovano.

Schneider smatra da ovakav način organizacije prostora povećava kreativnost, produktivnost, ali i osećaj komfora za zaposlene. U takozvanim susedstvima postoje radni stolovi – radna mesta, sobe za telefoniranje, sale za sastanke, zone za udobno sedenje, kafeterije i garderobe.

Planovi za budućnost

Softveri na kojima radimo proširuju polje rešenja koja se razvijaju u Srbiji i omogućiće dalji rast HUB-a u narednim godinama. Ta rešenja su direktno uključena u polje energetske efikasnosti i tranziciji kompletnog energetskog sektora ka zelenoj energiji. Srbija postaje globalni HUB sa velikom koncentracijom znanja i iskustva iz ove oblasti za koju se smatra da je ključna za budućnost čitavog čovečanstva.

Novi Sad je značajna tačka u ovom biznisu na globalnom nivou i kao takav je prepoznat i od strane Snajder Elektrika kao i industrije generalno. Sa dolaskom novih biznisa, Novosadski hub je pozicioniran kao mesto sa izuzetnim potencijalom i znanjem, koje ima za cilj da postane reputacioni softverski centar Scjneider Electric-a specijalizovan za softverska rešenja za upravljanje električnom energijom i energetskom efikanosšću na svim nivoima. U narednih nekoliko godina, očekuje se da svake godine HUB dalje raste I da se razvija dalje. To znači I nova zapošljavanja I nova radna mesta. Projektovan rast je 5-10% godišnje.