fbpx

HomeAktuelnoBlogImate preko 40 godina i nikada niste vežbali? Odlično. Pravo je vreme da sada počnete.

Imate preko 40 godina i nikada niste vežbali? Odlično. Pravo je vreme da sada počnete.

Većina istraživača procenjuje da čak od 50% pa do 70% smanjenja u formi i izdržljivosti kod sportista rekreativaca starijih od 40 godina uopšte nije vezano za njihov broj godina, već samo i isključivo nastaje zbog činjenice da treniraju manje, odnosno manjim intenzitetom.

U prilog ovome govori i činjenica da svetski rekord u maratonu za osobe starije od 50 godina, koji drži Tatjana Pozdniakova, iznosi 2 sata 31 minut i 5 sekundi. Ovaj rekord stoji od 2005. Sa takvim rezultatom, ona je i posle pedesete godine bila brža od polovine maratonki koje su učestvovale na Olimpijskim igrama u Londonu, na primer.

O tome koliko je ovo dobar rezultat govori i podatak da sadašnji svetski rekord (postavljen na maratonu u Berlinu od strane Kipčogea) iznosi 2 sata 1 minut i 39 sekundi.

Koliko je vežbanje značajno, posebno posle 40 godine, ističe i profesor sa Univerziteta u Torontu, Greg Vels:

Kada bi postojao lek koji može da učini isto toliko dobroga kao što može vežbanje, to bi predstavljalo najveću revoluciju u ljudskoj istoriji.

Mnogi naučnici danas ističu neophodnost vežbanja u svim uzrastima. Redovno vežbanje, naravno neće zaustaviti starenje, ali će učiniti da budete zdraviji, da se osećate bolje i da sam proces starenja odložite.

Dakle, imate preko 40 godina i nikada niste vežbali – pravo je vreme da sada počnete. Ako ne zbog sebe, a onda zbog onih koje najviše volite!

Izvor teksta: Trčanje.rs