fbpx

HomeAktuelne vestiBlog“Desila se magija i eto nas”, ekskluzivni intervju sa Nedom Lang, HR direktorkom kompanije Schneider Electric

“Desila se magija i eto nas”, ekskluzivni intervju sa Nedom Lang, HR direktorkom kompanije Schneider Electric

Schneider Electric je vodeća, svetska kompanija iz domena energetike i automatizacije. Kombinuje vodeće svetske tehnologije, automatizaciju u realnom vremenu, softvere i usluge u domenu energetike u integrisana rešenja za domaćinstva, zgrade, data centre, infrastrukturu i industriju.

Kompanija je osnovana daleke 1836. u Francuskoj, a danas je lider na polju održivosti. Napori u toj sferi su globalno prepoznati, tako da je 2021. godine proglašena za najodrživiju kompaniju na svetu, prema listi Corporate Knights.

U Srbiji kompanija Schneider Electric je prisutna 20 godina i pored svoje kancelarije u Beogradu kroz koju plasira rešenja na lokalno tržište ima i razvojni centar – HUB sa kancelarijama u Novom Sadu i Beogradu Hub okuplja više od 1000 inženjera iz oblasti energetike i računarstva, koji kreiraju najsavremenija softverska rešenja za tržišta širom sveta.

Vizija poslovanja Schneider Slectric je precizna: “Podstičemo sve da maksimalno iskoriste svoju energiju i resurse, u skladu sa našim sloganom Life Is On svuda, za svakoga, u svakom trenutku „
Godinama su sponzor čuvenog maratona u Parizu. Od ove godine postali su ponosni sponzor Serbia Business Run. Zaposleni u Schneider Electric redovno i uspešno učestvuju na SBR trkama u Novom Sadu i Beogradu.

Prve nedelje aprila je Pariski maraton čiji je glavni sponzor Schneider Electric, a nekoliko dana kasnije, 7. aprila u Novom Sadu startuje ovogodišnja Serbia Business Run trka. Šta je bio motiv da počnete saradnju sa najvećim tim bilding dešavanjem u Srbiji?

Prethodne godine smo dobili nagradu NajFit kompanije u okviru serijala SBR. Bili smo svi jako uzbuđeni zbog toga, kako ekipa koja je radila na organizaciji, tako i zaposleni koji su učestvovali. Postojala je neverovatna energija, kako pre same trke u Novom Sadu i u Beogradu, tako i nakon. Sjajno je kada osetite da zaposleni i svi oni koji trče imaju istu strast, sinergija je zaista bila očigledna. Tu atmosferu želeli smo da osećamo tokom cele godine i krenuli smo da razmišljamo u pravcu dugoročne saradnje Želeli smo da se povežemo sa SBR ekipom i da zajedno nađemo način da događaj učinimo atraktivnijim kako za naše zaposlene, tako i za sve one koji se bave trčanjem i koji promovišu zdrav način života. Neizmerno smo srećni što je tim SBR imao slično razmišljanje i inicijalnu ideju razvio do koncepta koji promoviše naše zajedničke vrednosti i u tom trenutku smo svi shvatili i– DA, to je to! Desila se magija i eto nas. Kao kompanija koja u svom osnovnom biznisu ima održivost, istu ćemo promovisati i lokalno, zajedno sa ekipom SBR kao i svima koji održivost vide kao jedini mogući put.

Koliko su u poslovnoj praksi Scheneider Electric prisutni sportski principi poput discipline, istrajnosti i težnje za pomeranjem granica?

Pomeranje granica za Schneider Electic je osnova poslovanja. Schneider Electric je svoje ponašanje i poslovanje strateški usmerio na održivost i smanjenje negativnih posledica globalnog zagrevanja. Naše poslovanje oslanja se na odluku da do 2025. godine budemo carbon neutral kompanija, da do 2030. prestanemo da emitujuje ugljen-dioksid, a da nam se do 2050. na globalnom nivou u tome pridruži i naš ceo lanac nabavke . Tokom poslednjih 15 godina uštedeli smo 120 miliona tona emisije CO2, a za oko 30 miliona ljudi širom sveta obezbedili smo pristup energiji. Naša kompanija ima ključnu ulogu u ostvarivanju četvrte industrijske revolucije, budući da rešenja koja razvija, klijentima omogućavaju da ostvare svoje poslovne ciljeve, ujedno vodeći računa o održivom poslovanju i smanjenoj emisiji CO2.

Slogan kompanije glasi Life is on. Kao globalni lider održivog poslovanja koliko je na putu do vrha bilo potrebno primenjivati kao “Run is on”? Koliko vam je važno da vi kao poslodavac ponudite održivo radno okruženje?

Kao lider u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji proglašeni smo za najodrživiju kompaniju na svetu od strane Corporate Knightsa prošle godine, te mislimo da možemo poslužiti kao primer i poslati poruku drugima kako treba poslovati i ponašati se prema zajednici.
Energetska efikasnost i racionalna potrošnja raspoloživih resursa su teme koje su od velikog značaja za sve nas na globalnom nivou. I zato, kad bi svako krenuo od sebe i počeo da posluje tako da ne ugrožava nikog ili ništa u svom mikro okruženju, situacija bi za sve nas u vrlo kratkom vremenskom intervalu postala mnogo bolja.

Na isti način razmišljamo kada govorimo o održivom radnom okruženju. Sve nas u Hub-u u Novom Sadu očekuje velika promena, preseljenje u novu poslovnu zgradu, koja se nalazi u nekadašnjem novosadskom industrijskom kompleksu „Novkabel“. Nova zgrada biće jedna od najsavremenije tehnički i tehnološki opremljenih zgrada u našoj zemlji, ispunjavaće i najviše ekološke i energetske zahteve, što će joj obezbediti status „zelene zgrade“. Ipak, ono po čemu se će se ona razlikovati od drugih u zemlji i regionu, a po značaju postaviti kao primer najviše energetske efikasnosti, jeste to što će ispunjavati standard „nulte emisije CO2“. Sve ono za šta se zalažemo globano primenjujemo i na naše svakodnevno poslovanje i implementiramo u bolje uslove za rad svih naših kolega.

Na šta ste najponosniji, a što je zasluga Schneider Electric Srbija razvoju kompanije globalno?

Jako smo ponosni na naš ADMS softver i sve kolege koje su radile i rade na njegovom razvoju. Neverovatno je razmišljati da softver koji je razvijen u Srbiji upravlja sistemima za distribuciju elekctrične energije velikih mentropola širom sveta i da pri tome pravimo jedinstven softver, i na bazi njega kao platforme krojimo i direktno klijentima isporučujemo čitavu paletu rešenja za rešavanje operativnih problema, kao što je visok udeo obnovljivih izvora energije, upravljanje velikim vremenskim nepogodama i slično.

Kako motivišete zaposlene kada su na dva, tri koraka do postavljenog cilja?

Jako je bitno biti pozitivan, kako u sportu, tako i životu. Neposredni događaji su nam pokazali koliko je bitna istrajnost, pozitivan duh i optimizam, a to nekada nije lako. Zato je uvek važno gledati napred, vraćati se na to zašto je nešto bitno, i imati podršku. Podrška je neophodna. Za mene je i osmeh podrška.

Schneider Electric se, sada već tradicionalno, vezuje iz trkačke događaje, da li ste možda Vi nekad pričali sa drugim direktorima lokalnih kancelarija o trčanju ili dobili savet od Žana Paskala Trikoara, CEO i trkača-maratonca?

Mnoge kolega van Srbije trče, i sami su zaintresovani da dođu i da daju svoj doprinos SBR. Prosle godine naš kolega iz Srbije je učestvovao na maratonu u Parizu, I odatle doneo sjajno iskustvo i priču. Najsjajnije u svemu tome jeste, što upravo kroz strast i sportski duh koji se razvija, utičete i da druge teme dođu do izražaja. Zamislite samo kako Pariz u toku samog maratona postane potpuno zelen, nemoguće je da u toku tih nekoliko dana ne doprete da velikog broja pojedinaca koji, ako do sada nisu, počnu da razmišljaju u održivom pravcu. Dovoljno je i da samo pomisle, opet ste napravili uticaj.

Tokom pandemije i većeg procenta rada od kuća podsticali ste zaposlene da se bave sportom, koja je motivacija iza ove prakse, i kakvi su bili neposredni efekti?

Sport je jako bitan aspekat života. Život nije kao što je nekada bio, postao je mnogo brži i često se desi da u toj brzini zaboravimo na ono sto je najvažnije, na zdravlje. Rekreativno se bavim trčanjem, ali porodično sam jako vezana za druge sportove I svesna sam koliko je fizička aktivnost značajna. Poslednjih godina, zbog pandemije, našli smo se u neočekivanoj situaciji i morali smo da nadjemo najbolji način da održimo mentalnu i fizičku aktivnost. U tom smislu, u kompaniji smo tražili načina kako da zaposlenima pomognemo i omogućimo da i dalje ostaju aktivni. U trenutku kada smo morali da zatvorimo kompanijsku teretanu, došli smo do ideje da sve prebacimo na online, jer je bilo puno zaposlenih koji su tu redovno vežbali. Takodje, sam odziv na SBR je pokazalo koliko su zaposleni željni ovakvih događaja i aktivnosti, tako da smo još više prepoznali da ovo jeste pravac u kome treba da idemo.

Šta očekujete od ovogodišnje serije, i ideje da ovaj događaj postane najodrživija manifestacija u našoj zemlji?

Već vidimo rekordan broj prijavljenih za NSBR, i to je sjajna stvar. Verujem da ćemo u narednom periodu imati sve više učesnika, kao i onih koji nas podržavaju, da ćemo uticati na ljude da vode racuna o sebi, svom zdravlju, kao i održivoj okolini. Kao što sam i navela, ukoliko budemo bili u mogućnosti da utičemo na ljude i da pomisle o održivosti, ostvarili smo veliki uticaj. Kao leptir kada zamahne krilima.

“Ako leptir zamahne krilima u Pekingu, on može uzrokovati uragan na Floridi”.

To ne znači da vetar koji nastaje mahanjem krila leptira uzrokuje uragan, već da i mahanje krila može promeniti sled događaja koji bi se zbio da leptir nije mahao krilima – Svi smo bitni!