fbpx

Covid-19 preporuke za učesnike

Organizacioni tim Serbia Business Run, zajedno sa komesarom za bezbednost trke u Beogradu, osnivačem serije Veroljubom Zmijancem i lokalnim partnerima u Nišu, Novom Sadu i Subotici prati aktuelne mere kriznog štab i iznosi protokol i preporuke za prevenciju širenja Covid-19 na trkama serije.

Napomena: Fizička aktivnost i boravak na otvorenom po svim studijama (ovde, Google Scholar) značajno smanjuju šansu za transmisiju virusa. Trčanje i umereno intenzivna fizička aktivnost u značajnoj meri povećavaju imunitet (Google Scholar). Pre početka vežbanja posle duže pauze, kao i minimalno jednom godišnje uradite sistematski pregled kod vašeg lekara.

Dragi biznis trkači, ovogodišnja trka održava se u specijalnim uslovima. Trčanje i fizička aktivnost na otvorenom doprinose jačanju imuniteta i smatraju se najbezbednijim načinom vežbanja. Ipak, potrebno je da budemo obazrivi i da se ne izlažemo dodatnom riziku, te zato iznosimo sve preporuke za prevenciju Covid-19 na samoj trci.  

Molimo vas da pre dolaska na trku izvršite testiranje na Covid-19. Ukoliko imate bilo kakve simptome, molim vas da ne dolazite na trku. U startnoj zoni molimo vas da držite distancu, a korišćenje maski za sve osobe koje nisu vakcinisane je izrazito poželjno. 

Kod svih prostora okupljanja kao što su svlačionice, garderoba, prijavni centar i drugo biće postavljeni gelovi za ruke, kao i maske za sve učesnike. 

#1 Redovi i čekanje – U zoni prijemnog centra, garderobe i u drugim redovima na otvorenom  preporučljivo je nošenje maske i držanje distance. 

#2 Svlačionica – Pokušajte da presvlačenje i čuvanje garderobe i lične opreme organizujete samostalno bez korišćenja garderobnog prostora. Ukoliko to niste u mogućnosti, obavezni ste da u šatorima za presvlačenje nosite zaštitnu masku. 

#3 Startna zona – U zoni starta preporuka je držanje distance. Svaki trkač će u rezultatima imati svoje neto (chip) vreme u cilju, tako da ne morate praviti gužvu na početku trke – vaše vreme se računa kada pređete liniju starta. 

#4 Okrepna stanica – Molimo vas da ne pravite gužvu na okrepnoj stanici. Više stolova će biti postavljeno.

#5 Zona cilja  – Nakon prolaska kroz ciljnu kapiju, poželjno je stavite masku koju ste poneli sa sobom ili uzmite novu od naših volontera. Medalje će biti predavane u ruke trkačima i neće biti kačene oko vrata.